Hos Rygcenter Randers behandler vi både børn og voksne. Det kan være for lidelser, der er opstået ved længere tids forkert belastning, idræt, uhensigtsmæssig brug af kroppen, ulykker eller trafikuheld. Vores mål er gennem behandling at genskabe den normale bevægelighed i kroppen. Samtidig vejleder vi dig i, hvordan du bruger kroppen, så du selv kan skabe fremgang og forebygge lignende tilstande fremover.
De hyppigste årsager til at opsøge en kiropraktor er smerter i rygsøjlen (især nakke og lænd) eventuelt med udstrålende smerter til ben eller arme. Rygsmerter kan optræde på forskellige måder og i flere sværhedsgrader lige fra ømme muskler til alvorligere skader som f.eks. en diskusprolaps. Kroppens muskler og led kan også medføre symptomer væk fra ryggen, eksempelvis hovedpine, som også er en hyppig grund til at søge kiropraktor. Lokale smerter i arme og ben er også en almindelig grund til at søge kiropraktor.
Årsagen til at opsøge en fysioterapeut kan f.eks. være genoptræning efter en operation, en ryg- eller skulderskade eller at få rettet op på den muskulære ubalance. Den fysioterapeutiske behandling består af en grundig undersøgelse, hvor din bevægelighed og muskelfunktion vægtes højt. Du får råd og vejledning i ergonomi, arbejdsstillinger og forebyggelse. Det er ofte en god ide at afslutte et kiropraktisk forløb med fysioterapi, hvor du får råd og vejledning til at forebygge skader.
Spændte muskler kan både være den direkte og indirekte årsag til smerter i bevægeapparatet. For at få den optimale effekt af din behandling kan det være nødvendigt at få dine muskler til at slappe af. Derfor kan du henvises til massage af din kiropraktor eller fysioterapeut. Hvis du tror massage kunne være noget for dig, er du også meget velkommen til at spørge din behandler.
Akupunkturen bruges ofte i forbindelse med anden behandling enten hos kiropraktor, fysioterapeut eller massør. Akupunktur er et vigtigt redskab, når vi skal opnå en god og helhedstænkende behandling. Den smertelindrer, øger blodcirkulationen og fremmer helingsprocessen i den enkelte fiber, så patienterne hurtigere kommer sig over skaden. Akupunktur virker både lokalt i den enkelte muskel eller omkring det enkelte led og centralt i centralnervesystemet
Shockbølgebehandling har vist sig at have en god effekt på overbelastet/ skadet væv. Behandlingen kan til at starte med være smertefuld, men efter kort tid reduceres smerten. Et typisk behandlingforløb er på 4-6 behandlinger med cirka 5-7 dage imellem.
Shockbølge har en god effekt på:
Laser er koncentreret lysenergi, som trænger dybt ind i vævet helt ind til den enkelte celle. Laser har den effekt på kroppens celler at eventuelle skader i vævet vil hele hurtigere og mere smertefrit. Vi bruger f.eks. laserbehandling i forbindelse med behandling af f.eks. overbelastningsskader som tennisalbuer og golf albuer, på smertefulde led i ryggen og smertefulde spændte muskler rundt omkring i kroppen. Man ser typisk effekt efter 2-3 behandlinger. Laserbehandlingen er fuldstændig smertefri, men kan godt give kortvarig ømhed, da kroppen begynder at reparere sig selv.
Kraniosakralterapi er en behandlingsform der har været anvendt af læger og osteopater siden ca. 1900, da lægen og osteopaten W. G. Sutherland gjorde den opdagelse, at kraniet ikke er vokset sammen i voksenalderen, men består af et sæt bevægelige knogler.
Den væske der er støddæmper for hjernen, og samtidig giver næring til denne, har en lille bevægelse. Dette medfører at kraniet i en rytme udvider og sammentrækker sig meget lidt.
Da denne væske også pakker hele centralnervesystemet ind (inde i rygsøjlen) vil denne lille rytme kunne aflæses overalt på kroppen. Den aflæses oftest på kraniet (hovedet) og sacrum (korsben) heraf navnet.
Denne rytme skal helst være rytmisk og symmetrisk. Fødselsskader, uheld, slag, stress osv. kan skabe ubalance i denne rytme. Terapeuten kan mærke kvaliteten af denne væskebevægelse og kan afdække eventuelle problemer i rytmen, og ved hjælp af behandling måske afhjælpe eller fjerne ubalancer, spændinger og smerter. Behandlingen giver en øget indre ro og afbalanceret krop.
Kropsbevidsthed er en stor del af den psykomotoriske tilgang. Psykoterapi giver viden om ens egen krop, samt evnen til at mærke dennes funktioner, tilstand, muligheder og behov. Fx muskulaturens spændingstilstand, kroppens dimensioner, styrke, bevægelsesmuligheder, temperatur osv. Vi bruger vores kropsbevidsthed, når vi mærker smerte, spændinger, sult, træthed, fryser/sveder, korrigerer vores holdning, ændrer arbejdsstilling mm. Altså en objektiv og målbar viden samt en evne til at mærke disse kropslige signaler og sanseindtryk. Vi bruger også vores kropsbevidsthed, når vi mærker vores krop reagere fysiologisk på følelsesmæssige påvirkninger og tilstande. Disse reaktioner kan fx være svedige hænder, hjertebanken, hurtigt åndedræt, sug i maven, svimmelhed, varme mv. Ved hver samtale/behandling vil du modtage behandling, øvelse eller en refleksion. Disse vil være direkte anvendelige til din personlige udvikling og tilpasset din hverdag.
Der kan være mange forskellige årsager til at henvende sig til en psykomotorisk terapeut. Nogle kan have problematikker som søvnløshed, stress, depression, angst eller kronisk smerte. Andre henvendelser kan være grundet en nysgerrighed omkring kroppens funktion og “sprog”. Ved at være bevidst om kroppens “sprog”, kan man være i stand til at handle og reagere på de signaler, kroppen sender. I samtalen/ behandlingen arbejdes der hen imod at styrke kropsbevidstheden. En slags hjælp til selvhjælp, hvor evnen til selvregulering styrkes og egne ressourcer aktiveres. Jo mere viden og evne til at mærke sig selv, jo større mulighed for at handle på egen situation.